naprawa nagrzewnic
ców grzewczych domowa kotłownia wymaga przeprowadzania generalnych porządków po każdym okresie grzewczym. Jest to potrzebne zwłaszcza w tych kotłowniach, w których stoją piece węglowe. Wówczas odkurzana jest cała kotłownia i zmywana jest podłoga oraz czyszczone są poszczególne półki znajdujące się w kotłowni. Jest ona także dokładnie wietrzona, co sprawia, że z domu ulatniają się wszelkie nieprzyjemne zapachy związane z obsługiwaniem pieca. W czasie wykonywania takich prac można również sprawdzić drożność domowego komina. Promienniki obecnie należą do najchętniej stosowanychGrzejniki radiatorowe Grzejniki radiatorowe są obecnie wypierane przez grzejniki konwekcyjne. Powietrze przepływa na zewnątrz radiatora. Radiator ma rozwiniętą powierzchnię zewnętrzną, wykonywaną przez wyprofilowanie, wytłoczenie lub przyspawanie pasów blachy do rury w której płynie czynnik grzejący. Wady i zalety, porównanie z konwekcyjnymi: zajmują większą powierzchnię ściany, pomieszczenie jest ogrzane równomierniej, łatwiej uzyskać wyższe temperatury w dolnej części pomieszczenia, słabo wymuszają obieg powietrza w pomieszczeniu, większa część ciepła jest odprowadzana przez promieniowanie cieplne. Promienniki energii cieplnej Bardzo cenione jako źródło ciepła w wysokich pomieszczeniach z uwagi na bezpośrednie ogrzewanie ciał stałych przez promieniowanie podczerwone, a nie przez powietrze, które dopiero wtórnie jest ogrzewane przez ciała stałe, dzięki czemu ciepło ukierunkowane jest do dolnej partii wysokiego obiektu. Systemy grzewcze oparte na promiennikach charakteryzują się minimalną bezwładnością, szczególnie oparte na promiennikach gazowych i elektrycznych. Promienniki obecnie należą do najchętniej stosowanych urządzeń grzewczych stosowanych w dużych obiektach przemysłowych, logistycznych i sportowych. Wady i zalety: Zalety: niższe koszty eksploatacji systemu przy tym samym komforcie cieplnym możliwość stosowania pełnej automatyki sterującej układ zdecentralizowany przy większych obiektach możliwość ogrzewania strefowego kontrola komfortu termicznego całej powierzchni ogrzewanej Wady: zależne od rodzaju promienników (gazowe, elektryczne, wodne) Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/OgrzewanieOgrzewanie tradycyjne - piec węglowyPiec węglowy w wykonaniu tradycyjnym ? tzw. piec izbowy, pozostaje w wielu gospodarstwach domowych głównym źródłem energii cieplnej. Jest kłopotliwy w eksploatacji, ponieważ: wymaga dostarczenia ciężkiego paliwa (często po schodach), wymaga nadzoru podczas palenia i wygaszania, po rozgrzaniu emituje dużo ciepła, które po zgaszeniu paleniska stopniowo się zmniejsza. Po wieczornym ?napaleniu? rano w pomieszczeniu jest już zimno. Piec taki zabudowany w kuchni służy jednocześnie do przygotowywania potraw. Budową tradycyjnych pieców zajmuje się zdun. Niekiedy do dawnych pieców zamiast palenisk węglowych montuje się palniki gazowe. Znacznie zwiększa to komfort eksploatacji (eliminuje konieczność noszenia ciężkiego paliwa, nadzoru podczas palenia i wygaszania, zapewnia możliwość ponownego zapalenia w każdej chwili, znacznie zmniejsza zanieczyszczenie powietrza, zapewnia łatwą regulację). Także możliwy jest montaż w takich piecach specjalnych grzałek elektrycznych (ich moc na ogół wymaga zasilania trójfazowego). Zapewnia to wysoki komfort (możliwe jest zastosowanie zegara sterującego, włączania na określony czas, często po taryfie nocnej, możliwa jest regulacja ? zwykle 3-stopniowa), chociaż piec rozgrzewa się wolniej niż opalany węglem czy (tym bardziej) gazem.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ogrzewanie#Ogrzewanie_spalinowe
ców grzewczych domowa kotłownia wymaga przeprowadzania generalnych porządków po każdym okresie grzewczym. Jest to potrzebne zwłaszcza w tych kotłowniach, w których stoją piece węglowe. Wówczas odkurzana jest cała kotłownia i zmywana jest podłoga oraz czyszczone są poszczególne półki znajdujące się w kotłowni. Jest ona także dokładnie wietrzona, co sprawia, że z domu ulatniają się wszelkie nieprzyjemne zapachy związane z obsługiwaniem pieca. W czasie wykonywania takich prac można również sprawdzić drożność domowego komina. Promienniki obecnie należą do najchętniej stosowanychGrzejniki radiatorowe Grzejniki radiatorowe są obecnie wypierane przez grzejniki konwekcyjne. Powietrze przepływa na zewnątrz radiatora. Radiator ma rozwiniętą powierzchnię zewnętrzną, wykonywaną przez wyprofilowanie, wytłoczenie lub przyspawanie pasów blachy do rury w której płynie czynnik grzejący. Wady i zalety, porównanie z konwekcyjnymi: zajmują większą powierzchnię ściany, pomieszczenie jest ogrzane równomierniej, łatwiej uzyskać wyższe temperatury w dolnej części pomieszczenia, słabo wymuszają obieg powietrza w pomieszczeniu, większa część ciepła jest odprowadzana przez promieniowanie cieplne. Promienniki energii cieplnej Bardzo cenione jako źródło ciepła w wysokich pomieszczeniach z uwagi na bezpośrednie ogrzewanie ciał stałych przez promieniowanie podczerwone, a nie przez powietrze, które dopiero wtórnie jest ogrzewane przez ciała stałe, dzięki czemu ciepło ukierunkowane jest do dolnej partii wysokiego obiektu. Systemy grzewcze oparte na promiennikach charakteryzują się minimalną bezwładnością, szczególnie oparte na promiennikach gazowych i elektrycznych. Promienniki obecnie należą do najchętniej stosowanych urządzeń grzewczych stosowanych w dużych obiektach przemysłowych, logistycznych i sportowych. Wady i zalety: Zalety: niższe koszty eksploatacji systemu przy tym samym komforcie cieplnym możliwość stosowania pełnej automatyki sterującej układ zdecentralizowany przy większych obiektach możliwość ogrzewania strefowego kontrola komfortu termicznego całej powierzchni ogrzewanej Wady: zależne od rodzaju promienników (gazowe, elektryczne, wodne) Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/OgrzewanieOgrzewanie tradycyjne - piec węglowyPiec węglowy w wykonaniu tradycyjnym ? tzw. piec izbowy, pozostaje w wielu gospodarstwach domowych głównym źródłem energii cieplnej. Jest kłopotliwy w eksploatacji, ponieważ: wymaga dostarczenia ciężkiego paliwa (często po schodach), wymaga nadzoru podczas palenia i wygaszania, po rozgrzaniu emituje dużo ciepła, które po zgaszeniu paleniska stopniowo się zmniejsza. Po wieczornym ?napaleniu? rano w pomieszczeniu jest już zimno. Piec taki zabudowany w kuchni służy jednocześnie do przygotowywania potraw. Budową tradycyjnych pieców zajmuje się zdun. Niekiedy do dawnych pieców zamiast palenisk węglowych montuje się palniki gazowe. Znacznie zwiększa to komfort eksploatacji (eliminuje konieczność noszenia ciężkiego paliwa, nadzoru podczas palenia i wygaszania, zapewnia możliwość ponownego zapalenia w każdej chwili, znacznie zmniejsza zanieczyszczenie powietrza, zapewnia łatwą regulację). Także możliwy jest montaż w takich piecach specjalnych grzałek elektrycznych (ich moc na ogół wymaga zasilania trójfazowego). Zapewnia to wysoki komfort (możliwe jest zastosowanie zegara sterującego, włączania na określony czas, często po taryfie nocnej, możliwa jest regulacja ? zwykle 3-stopniowa), chociaż piec rozgrzewa się wolniej niż opalany węglem czy (tym bardziej) gazem.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ogrzewanie#Ogrzewanie_spalinowe